/ БТА
Управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа заяви, че повече от 9000 палестинци са били убити в анклава от избухването на войната с Израел на 7 октомври, предаде ДПА.

Броят на убитите е достигнал 9061 души, каза ведомството и добави, че сред тях са 3760 деца. Броят на ранените е надхвърлил 32 000. Агенция ДПА отбелязва, че не може да потвърди тази информация по независим път.

Междувременно хора, които се надяват да напуснат ивицата Газа, са се събрали на граничния пункт "Рафах" с Египет, предаде Ройтерс.

Хората, включени в официален списък, постепенно бяха пуснати, а други напразно държаха в ръце чуждестранните си паспорти.

Пунктът беше отворен за ограничени евакуации за втори пореден ден в съответствие със сключено с посредничеството на Катар споразумение между Израел, Египет, "Хамас" и САЩ, целящо да позволи на някои притежатели на чуждестранни паспорти и членове на техните семейства, както и на някои ранени жители на Газа, да напуснат обсадения анклав.

Отчаяното желание да избягат от гъстонаселената територия, която е под пълна блокада и непрестанен израелски обстрел вече близо четири седмици, ясно се виждаше по лицата на хората, които не бяха получили разрешение да преминат в Египет, отбелязва Ройтерс. Сред тях бе Гада ел Сака, египетска гражданка, която била на посещение при роднини в Газа, когато избухна войната и граничният пункт бе затворен.

"Защо ни причинявате това? Защо ни оставяте в тази разруха? Видяхме смъртта със собствените си очи", каза Сака с изпълнен с вълнение глас, докато сълзи се стичаха по лицето ѝ. Тя заяви, че известно време живяла при свои роднини, но къщата им била повредена от израелски удар, поразил съседна къща, и тя и дъщеря ѝ сега живеят на улицата.

На този фон Съединените щати и посредници от арабските страни засилиха усилията си за разхлабване на израелската обсада на управлявания от "Хамас" анклав и призоваха за поне краткотрайно прекратяване на военните действия, за да достигне помощ  до цивилните, предаде Асошиейтед прес.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън предложи "хуманитарна пауза". Арабските страни, включително тези от тях, които са съюзници на САЩ и са сключили мир с Израел, изразиха нарастващо безпокойство във връзка с войната. Йордания отзова посланика си от Израел и каза на израелския му колега да не влиза в страната, докато бъде сключено мирно споразумение.
Владимир Арангелов, БТА