/ iStock/Getty Images
Двата унгарски военнотранспортни самолета евакуираха хора от Афганистан. Те вече се върнаха в Унгария заедно с всички унгарски войници, участвали в операцията, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че мисията е към края си, след като централноевропейската страна евакуира повече от 500 човека от Кабул.
 
Натискът за завършване на евакуацията на хиляди чужденци и афганистански граждани, помагали на западни държави по време на 20-годишната война срещу талибаните, се засили с наближаването на крайния срок за изтегляне на всички американски военни и техните съюзници до 31 август, отбелязва Ройтерс.

САЩ и съюзниците им призоваха хората да се отдалечат от летището на Кабул поради заплаха от нападение от страна на групировката "Ислямска държава".

Унгария, която е противник на нелегалната миграция в Европа, отхвърли всички планове да приеме голям брой афганистански бежанци, Тя каза, че ще евакуира само хора, чийто живот е изложен на риск заради помощта, която са оказали на силите на НАТО в Афганистан.
БТА