партия ФИДЕС Виктор Орбан
партия ФИДЕС Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Орбан иска позицията на ЕС да е по-близо до тази на САЩ и Израел
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му ще остави войските си, разположени в Ирак, докато близкоизточната държава продължава да спазва споразумението между двете правителства, предаде Асошиейтед прес.

След заседание на министерския съвет в Будапеща Орбан каза пред журналисти, че има изготвени планове, ако се наложи евакуация на унгарските военни, и те ще бъдат приложени "незабавно", ако Ирак се оттегли от двустранното споразумение.

Наследникът на Сюлеймани обеща да продължи курса на убития си предшественик

Орбан добави, че Унгария иска позицията на ЕС по конфликта САЩ - Иран да бъде по-близка до тази на Вашингтон, предаде Ройтерс.

Външните министри на държавите от ЕС се събират утре в Брюксел, за да обсъдят иранската криза, като фокусът ще бъде върху намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран. На пресконференция Орбан посочи, че би искал "европейската позиция, която по иранския въпрос не е ясна, да бъде ориентирана към израелско-американската".

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и в момента около 150 нейни войници са разположени в Иракски Кюрдистан.

Унгарски военни участват в няколко международни мисии по света, като задачите им са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорство, посочва АП.
БТА