Представители на Украйна заявиха, че Русия не е предоставила достоверни доказателства в подкрепа на твърденията си, че нейните въоръжени сили са свалили военнотранспортен самолет, превозващ украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени за руски военнопленници, предаде Асошиейтед прес.

Украинската агенция, която се занимава с размяната на пленници, каза късно снощи, че Русия "с голямо закъснение" им е предоставила списък с 65 украинци, които според Москва са загинали при самолетната катастрофа в сряда в руската Белгородска област.

Украинските специални служби започват разследване на катастрофата в Белгородска област


Координационният щаб на Украйна за военнопленниците заяви, че роднините на посочените военнопленници не са успели да идентифицират близките си на снимките от мястото на катастрофата, предоставени от руските власти. В актуализираната информация на агенцията се цитира началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов, че Киев не разполага с потвърдена информация за това кой е бил на борда на самолета.

Доставят в петък черните кутии на сваления самолет Ил-76 за разшифроване


Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ракети, изстреляни от другата страна на границата, са свалили военнотранспортния самолет, който според ведомството е превозвал военнопленниците обратно към Украйна. Местните власти в Белгород, който граничи с Украйна, заявиха, че при катастрофата са загинали всички 74 души на борда, включително шестима членове на екипажа и трима руски военнослужещи.

"В момента не разполагаме с доказателства, че на борда на самолета може да е имало толкова много хора. Твърдението на руската пропаганда, че самолетът Ил-76 е превозвал 65 украински военнопленници (на път) към размяна на пленници, продължава да повдига много въпроси", каза Буданов.
Владимир Арангелов/БТА