/ iStock/Getty Images
Украинската армия заяви, че е отблъснала няколко опита за настъпление на руските войски в източната Донецка област, предаде ДПА.

В неделя Русия завладя напълно съседната Луганска област - другата съставна част на промишления регион Донбас в Източна Украйна, над който иска да установи пълен контрол.

Руските въоръжени сили северно от ключовия град Славянск са отблъснати, каза днес генералният щаб на украинските въоръжени сили. Той заяви още, че боевете за топлоелектрическата централа в Углегорск, Бахмутски район, продължават. Украинските сили обаче са отблъснали руска атака южно от централата, близо до Новолуганское.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи още за неуспешни руски нападения близо до Билогоровка и Верхньокамянка, на границата между Донецка и Луганска област.

Малко на юг обаче, руските войски в Спорное са успели да напреднат към град Северск с помощта на масиран артилерийски обстрел и подкрепа от въздуха, признава сводката.

Украинският генерален щаб съобщи още за интензивен артилерийски обстрел на много места от фронта в Харковска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска област. Руските въоръжени сили са нанесли и няколко въздушни удара с хеликоптери. Тези твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.
БТА