военни Украйна
военни Украйна / БГНЕС
Продължаващите от няколко дни опити на руските сили да щурмуват стратегически важен град в Източна Украйна изглежда губят инерция, заявиха днес украински представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Украинските сили са отблъснали 15 руски атаки срещу Авдеевка от четири посоки през последните 24 часа, каза украинският генерален щаб. Това е в сравнение с до 60 атаки на ден в средата на миналата седмица, посочи ръководителят на градската администрация Виталий Барабаш. Отслабването на атаките подсказва, че руските опити за превземане на Авдеевка се забавят, заяви Барабаш.

Базиран във Вашингтон мозъчен тръст като цяло е съгласен с тази оценка. "Руските сили продължиха настъпателните си операции, целящи обкръжаването на Авдеевка…, но те все още не са постигнали допълнителен напредък на фона на вероятно спадане на темпото на руските операции в района", се казва в анализ на Института за изследване на войната, публикуван снощи.

Постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя заяви на среща на Съвета за сигурност в петък, че засилването на атаките в Източна Украйна представлява нов етап в кампанията на Москва.

С настъпването на зимните условия, които ще ограничат военните операции, и двете страни се опитват да постигнат пробив на бойното поле, който би могъл да активизира усилията им и да повиши бойния им дух, отбелязва АП. Украйна започна своя собствена контраофанзива преди около четири месеца. Тя постигна известен напредък, но ограничените ѝ успехи подчертават колко трудна е борбата срещу по-многобройните сили на Кремъл.

Авдеевка се намира в северните покрайнини на Донецк. Градът дава на разположените в него украински сили артилерийско предимство над съседния град и може да им послужи като стартова точка за освобождаването му.

АП отбелязва, че не е възможно да се проверят твърденията на двете страни в конфликта за обстановката на бойното поле.
 
Владимир Арангелов/БТА