/ БТА
Най-големият самолет в света, Антонов Ан-225, беше унищожен по време на руската инвазия в Украйна, според украински власти, което предизвика тревога и тъга сред авиационния свят, в който самолетът заема почти култов статут. Това съобщи CNN, цитирани от Vesti.bg.

Огромният самолет, наречен "Мрия" или "мечта" на украински, е бил паркиран на летище близо до Киев, когато е бил атакуван от "руски окупатори", казаха украинските власти и добавиха, че ще построят самолета отново.

"Русия може да е унищожила нашата "Мрия". Но те никога няма да могат да унищожат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава. Ние ще победим!" написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter. До момента няма независимо потвърждение за унищожаването на самолета. В туит от компанията Антонов се казва, че не може да провери "техническото състояние" на самолета, докато не бъде прегледан от експерти.
Украинската държавна отбранителна компания "Укроборонпром", която управлява "Антонов", в неделя излезе с изявление, в което се казва, че самолетът е бил унищожен, но ще бъде възстановен за сметка на Русия - цена, която тя оцени на 3 милиарда долара.

В по-късно изявление компанията каза, че самолетът е бил на земята близо до Киев на 24 февруари и е бил подложен на поддръжка.

Ако бъде потвърдено, атаката ще отбележи шокиращ край на самолет, който е служил повече от 30 години от времето на Съветския съюз.

И до днес Мрия остава най-тежкият самолет, създаван някога. Задвижван от шест турбовентилаторни двигателя, той има максимално тегло на полезен товар от 250 тона, което може да се носи.

Само един Ан-225 е построен някога от намираща се в Киев компания Антонов, която е измислила проекта. Първият му полет е през 1988 г. и оттогава е в експлоатация.
Vesti.bg