/ ThinkStock/Getty Images
Русия използва артилерия, за да се опита да блокира украинския град Лисичанск - последната част от Луганска област, оставаща под контрола на Киев, съобщи днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Той посочва в сутрешната си сводка за хода на бойните действия, че руските атаки в Лисичанск са съсредоточени в района на петролната рафинерия в града.

Проруските сепаратисти от своя страна обявиха, че са установили контрол върху зоната около рафинерията. Според тях украинските войници се оттеглят в северозападна посока.

Украинската армия обвини Русия, че обстрелва гражданска инфраструктура.

Твърденията на страните в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път.

Според украинския генерален щаб западно от Лисичанск се водят боеве, като руските войски продължават да опитват да установят контрол над ключовия път, свързващ града с Бахмут.

Той съобщи и за нападения североизточно от Бахмут, като увери, че украинските части са успели да спрат руската офанзива в участък от фронта малко по на север, където според него руските сили са понесли значителни загуби. Повече подробности не бяха дадени.

Боеве се водят и в Донецка област, както и за окупирани на по-ранен етап от конфликта позиции в района на Харков, допълни украинският генерален щаб.

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия подлага на масиран артилерийски обстрел украинските позиции в Донбас, за да ги отслаби, а украинската армия отстъпва на руската по артилерия въпреки пристигането на съвременно въоръжение от Запада.
БТА