В понеделник Украйна поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъди заплахата от руско нахлуване, като се позова на гаранциите за сигурност, които получи в замяна на отказа си от ядрения арсенал през 1994 г.

Споразумението, подписано съвместно от Русия, САЩ и Великобритания, гарантира на Украйна, че нейната "териториална цялост или политическа независимост" ще бъдат зачитани в замяна на решението ѝ да премести всичките си ядрени оръжия в Русия.

Путин: Решението за признаването на ДНР и ЛНР ще бъде взето на 21 февруари


Независимата република Украйна наследи третия по големина ядрен арсенал в света, когато през 1991 г.Съветският съюз се разпадна официално.

"По инициатива на президента Зеленски официално поисках от държавите - членки на Съвета за сигурност на ООН, незабавно да проведат консултации по член 6 от Будапещенския меморандум", написа в Twitter външният министър Дмитрий Кулеба.

Петима украински войници убити от руско оръжие на границата


Съветът за сигурност трябва да разгледа "практическите стъпки за гарантиране на сигурността на Украйна", написа той.

Член 6 от споразумението от 1994 г. гласи, че Москва, Вашингтон и Лондон "ще се консултират в случай на възникване на ситуация", която застрашава сигурността на Украйна.
БГНЕС