/ БГНЕС
Провежда се спасителна операция по евакуиране на последните украински бойци, блокирани в огромния металургичен комбинат „Азовстал“, последният бастион на съпротивата срещу руската армия в стратегическото украинско пристанище Мариупол, заявиха властите в Киев, според които бойците са изпълнили мисията си и няма начин заводът да бъде освободен с военни средства, пише БТА, като се позовава на „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.

Войниците от разположения в „Азовстал“ гарнизон, над 260 от които вече бяха евакуирани вчера, „изпълниха бойната си задача“, заяви генералният щаб на украинската армия в изявление за медиите. Украинските командири, намиращи се в комбината, са получили заповед „да спасят живота“ на останалите.

„За съжаление, Украйна понастоящем не може да деблокира „Азовстал“ с военни средства“, заяви в „Телеграм“ украинското министерство на отбраната.

Миналата седмица властите в Киев заявиха, че над хиляда украински войници, включително 600 ранени, се намират в огромния индустриален комплекс с подземни галерии, простиращи се на километри. Те намериха убежище там, след като в продължение на повече от месец издържаха на обсадата на Мариупол, който бе подложен на нападения от руските сили и изцяло опустошен.

Около „53 тежко ранени бяха евакуирани от „Азовстал“ към град Новоазовск, за да получат медицинска помощ, а 211 други бяха транспортирани в Оленивка по хуманитарен коридор“, заяви снощи заместник-министърката на отбраната Ганна Маляр. Тези две населени места се намират в територията, контролирана от Русия и от проруските сили в Източна Украйна, но се очаква бойците да бъдат репатрирани на контролираната от Украйна територия „в рамките на процедура за размяна“, добави тя.

Украинският генерален щаб потвърди евакуацията на тези 264 войници и заяви снощи, че продължава „операцията за спасяване на защитниците на Украйна, блокирани“ в „Азовстал“.

„Работата по връщането на момчетата у дома продължава, и изисква деликатност и време“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.
„Украйна има нужда украинските герои да останат живи. Това е наш принцип“, каза още Зеленски.

Руското министерство на отбраната обяви вчера прекратяване на огъня около „Азовстал“, за да направи възможна евакуацията на ранените украински бойци, отбелязва Франс прес.
БТА