Украинското посолство в Берлин поиска от германското правителство допълнителни доставки на оръжие, които да помогнат на Киев да се справи с руското нашествие, предаде ДПА.

През седмицата след началото на конфликта правителството на канцлера Олаф Шолц се отказа от силно ограничаващата си политика за износ на оръжия и разреши преки доставки на оръжие за Украйна. Берлин вече изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух "Стингер".

Работи се и по планове за изпращането на 2700 ракети "Стрела", произведени в бившата ГДР, но те не са потвърдени.

Руски сили са окупирали Запорожката АЕЦ, където избухна пожар след обстрел (ОБЗОР)


Исканията на посолството са включени във вербална нота до канцлерството, външното министерство и министерството.

"Поради изключително напрегната ситуация в областта на сигурността, дължаща се на продължаващата руска агресия, украинското правителство иска това искане да бъде обработено и да получи положителен отзив възможно най-бързо", се казва в нотата. Киев подчертава, че руският президент Владимир Путин е започнал "война на унищожение" срещу Украйна, като използва усъвършенствани модерни оръжейни системи, включително забранени оръжия, като касетъчни бомби.

"По този начин Руската федерация нарушава сериозно международното хуманитарно право", се казва в нотата, с дата 3 март, до която ДПА е получила достъп. В нея силите на Москва се обвиняват в извършване на "множество военни престъпления".

Списъкът с оръжия на украинското посолство включва танкове, бойни машини за пехотата, артилерийски и зенитни системи, бойни и поддържащи хеликоптери, бойни и разузнавателни дронове, транспортни самолети и бойни кораби. Оръжията са "необходими спешно", според нотата.
БТА