/ БТА
Главата на Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ) - главният архиепископ Святослав Шевчук - заяви, че документ, одобрен от папа Франциск тази седмица, позволяващ благословии за еднополови двойки, не се отнася за неговата църква и нейното учение, предаде Ройтерс.

Шевчук каза, че документът на Ватикана "тълкува пастирското значение на благословиите в латинската църква", но не споменава въпросите, от които се ръководи Католическата църква от източния обряд (Гръко-католическата църква).

"Следователно /.../ тази декларация се отнася единствено до латинската църква и няма правна сила за вярващите от Украинската католическа църква", гласи изявлението на Шевчук.

Папата разреши благословията за еднополовите двойки

Той заяви, че благословията не може да бъде отделена от църковното учение и "по никакъв начин не може да противоречи на учението на Католическата църква за семейството като верен, неразривен и плодотворен съюз на любовта между мъжа и жената".

Църквата от източния обряд почита обреди, подобни на тези в православната вяра, но е в общение с Рим по силата на споразумение от XVI век. Репресиите принуждават църквата да премине в нелегалност по съветско време и в момента тя наброява около 4,5 милиона енориаши, което представлява около 10 % от населението на Украйна.

В документа на Ватиканската доктринална служба се казва, че римските католически свещеници могат да дават благословии на еднополови двойки, стига това да не е част от редовните църковни ритуали или литургии.

В него се казва, че такива благословии ще бъдат знак, че Бог приветства всички, но не трябва да се бъркат с тайнството на хетеросексуалните брак.
Пламен Йотински/БТА