Украинката Савченко размаха среден пръст в съдебната зала в Русия
Украинката Савченко размаха среден пръст в съдебната зала в Русия / БГНЕС

Присъдата на украинската военнослужеща Надежда Савченко, съдена в Русия за съучастие в убийство на двама руски журналисти, ще бъде произнeсeна на 21 и 22 март, съобщи кореспондент на ТАСС от градския съд на Донецк, в Ростовската област на Русия.

Надежда Савченко сред претендентите за наградата „Сахаров"

В последното си изявление на процеса тя показа среден пръст на съдията и обвинението и се зарече, че ако и след седмица няма съдебно решение, ще продължи гладната си стачка, при която не приема и течности. "Русия все едно ще ме върне на Украйна - жива или мъртва", каза Савченко, говорейки на украински.

След като съдията съобщи кога ще започне четенето на присъдата, обвиняемата запя украинския химн, който подеха и привържениците й в залата, съобщи Би Би Си. След това предаването на заседанието онлайн бе прекъснато.Адвокатът на Савченко Николай Полозов написа в Туитър, че тя е с 38 градуса температура. На 3 март украинката обяви, че в знак на протест срещу протакането на делото престава да се храни и да приема течности. Тя отрича да е виновна за смъртта на двамата руски журналисти, загинали през 2014 г. при обстрел в украинската Луганска област.

Украинският пилот Надежда Савченко бе обвинена в убийство

Руското следствие твърди, че украинската военнослужеща е коригирала артилерийския обстрел, под който попаднали журналистите. Обвинението иска 23 лишаване от свобода в колония и глоба от 100 хиляди рубли. Защитата на Савченко казва, че тя е била пленена преди обстрела и е била откарана насила в Русия.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че не се водят преговори за размяна на Савченко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.