Украинката Савченко не прекратява гладната си стачка, но ще приема вода
Украинката Савченко не прекратява гладната си стачка, но ще приема вода / БГНЕС

Украинският пилот Надежда Савченко, която очаква присъда в руски арест, не се отказва от гладната си стачка, но се е съгласила да приема само вода. Това става ясно от нейно писмо, което адвокатът й Марк Фейгин пусна в социалните мрежи, предаде Асошиейтед прес.

По молба на украинския президент Петро Порошенко Савченко се е съгласила да започне да приема вода.

Украинката Савченко размаха среден пръст в съдебната зала в Русия

Савченко бе пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна през юни 2014 г. и изведена в Русия. Тя е обвинена в причастност към убийството на двама руски телевизионни журналисти по време на сраженията между украинските правителствени сили и сепаратистите в Източна Украйна Тя участва в битките като военнослужеща от доброволчески батальон в състава на украинската армия.

Украинският пилот Надежда Савченко бе обвинена в убийство

Савченко, която е смятана за национална героиня в Украйна, отхвърля обвиненията.

ТАСС съобщава, че днес полицията в южния руски град Новочеркаск е засилила мерките за сигурност около следствения изолатор, където е държана Савченко в очакване съдът да произнесе присъдата. Очаква се това да стане на съдебно заседание на 21 и 22 март в руския град Донецк в Ростовска област. Тя обяви гладна стачка на 3 март, протестирайки по този начин срещу протакането на присъдата. Правозащитници бяха сериозно загрижени, че Савченко може да умре в затвора, ако отказва да пие вода.

Президентът Порошенко обеща вчера да направи всичко възможно, за да размени Савченко за който и да е руски военнопленник и да я върне в родината.

Източник: БТА