/ iStock/Getty Images
Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) обяви създаването на нов клубен турнир, който ще стартира от 2021/22. Той ще се казва Лига на конференциите и се очаква да даде шанс на допълнителен брой отбори от различни първенства да участват в европейските клубни турнири.

Регламентът на състезанието все още не е напълно уточнен, но се очаква скоро от УЕФА да пояснят формата и как ще става класирането за турнира.



Освен Лудогорец през последните години, няма друг отбор от България, който да е постигнал участие в груповата фаза на Шампионската лига или Лига Европа. За последно това стана през сезон 2010/11, когато Левски и ЦСКА играха в групите на Лига Европа, но и двата отбора не успяха да прескочат груповата фаза. От тогава разградските "орли" влязоха на два пъти в групите на Шампионска лига и играха четири пъти в групите на втория по сила турнир - Лига Европа, припомня Gong.bg.

На своето заседание УЕФА взе решение Санкт Петербург да бъде домакин на финала в Шампионската лига през следващия сезон, последван от „Алианц Арена" в Мюнхен през 2022 и „Уембли" в Лондон през 2023 г.

Финалът в Лига Европа през 2021 г. бе поверен на хегемона в турнира Севиля на неговия „Рамон Санчес Писхуан". Суперкупата на Европа през 2021 година пък ще бъде на „Уиндзор Парк” в Белфаст.
БГНЕС