/ БГНЕС
Като се има предвид колко са известни, бижутата са откраднати или за голям частен колекционер, или за да бъдат рециклирани под друга форма
Откраднатите в Дрезден бижута са безценни, защото са културни и исторически съкровища и стойността им се измерва не само с вложения в тях материал, съобщиха световните информационни агенции.

Крадците са обрали само една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век. По тях има десетки скъпоценни камъни, но стойността им не може да бъде изчислена, защото те не могат да бъдат продадени, каза генералният директор на дрезденските държавни колекции Марион Акерман.

Като се има предвид колко са известни, бижутата са откраднати или за голям частен колекционер, или за да бъдат рециклирани под друга форма.

В залата с бижутата са заснети двама крадци. Възможно е да има и други участници. Полицията още не може да каже дали има и други липсващи бижута.

Исторически съкровища: Откраднатите бижута в Дрезден са безценни

Музеят "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден, който притежава една от най-големите колекции на скъпоценности в света, беше ограбен около 5 часа сутринта. Обрана е залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г.

Според разследването в близост до музея е бил разрушен електрически трафопост, за да бъде дезактивирана алармената система. Злосторниците са се промъкнали през прозорец в музея, след което са задигнали три комплекта бижута.

Музеят "Грюнес Гевьолбе" (Зеленият свод) е построен през XVI век. От 1723 година крал Август II е съхранявал в него скъпоценности от епохата на Ренесанса и барока.
БТА