/ ThinkStock/Getty Images
За да опазят континента от Covid-19, учените, които се отправят към Антарктида, първо ще бъдат поставени под карантина в Нова Зеландия, предаде ДПА, позовавайки се на правителството на страната.

Първият екип, който участва в "свития" международен антарктически сезон, ще пристигне в Нова Зеландия от САЩ в петък, се посочва в изявление на министъра на външните работи Уинстън Питърс.

При пристигането си учените и персоналът ще преминат през 14-дневна карантина за своя сметка и ще бъдат тествани два пъти за Covid-19, преди да се отправят към ледения континент на 24 август.

"Антарктида е единственият континент без Covid-19", каза Питърс. Подкрепата на Нова Зеландия за антарктическите станции е от решаващо значение за безопасността и благосъстоянието на хората, включително новозеландците, и за продължаването на важната дългосрочна научна дейност", отбелязва Питърс.

В типичния антарктически сезон, който продължава от август до март, обикновено участват повече от 3000 учени и персонал. Заради коронавирусната пандемията се очаква броят им през настоящия сезон да бъде около 800.
БТА