Убийството на руската журналистка е свързано с нейната професия
Убийството на руската журналистка е свързано с нейната професия / netinfo

Убийството на Анна Политковска е свързано с нейната професионална дейност и най-вече с журналистическите й разследвания за обстоятелствата около трагичните събития при атентата в театъра “Норд Ост” в Москва. Това заяви пред радио “Ехото на Москва” председателят на комитета “Гражданско съдействие” Светлана Ганушкина.

Дмитрий Муратов – главен редактор на в. “Новая газета”, в която Анна Политковска беше наблюдател, съобщи, че журналистката е била убита с огнестрелно оръжие във входа на сградата, в която живее. Според Ганушкина гибелта на журналистката е следствие на това, че “милицията вместо да лови престъпниците, се занимава с лов на грузинци”. Аня беше изключително смел човек, много пъти са я заплашвали, няколко пъти се опитваха да я отровят, но това по никакъв начин не повлия върху нейната работа.

Тя продължи да се занимава с журналистически разследвания и да се бори за спазването на човешките права в Русия, каза Ганушкина. Гибелта на Анна Политковска е голяма загуба за цялата руска журналистика, заяви генералният секретар на Съюза на журналистите на Русия Игор Яковенко. Политковска е завършила факултета по журналистика на Московския Държавен университет “М.И.Ломоносов” през в 1980 г.

Дълги години е работила във вестник “Известия”, а от 1999 г. е наблюдател във вестник "Новая газета". Анна Политковска нееднократно е била в горещите точки на Руската федерация и в зоните, където се водят бойни действия като Дагестан, Ингушетия и Чечения. Политковска е автор на документалната книга "Пътешествие в ада. Чеченски дневник". За серията й репортажи от Чечения Политковска е била удостоявана с различни журналистически награди.