Убиецът на войниците от френския контингент платил, за да влезе в армията
Убиецът на войниците от френския контингент платил, за да влезе в армията / снимка: Reuters, архив

Афганистанският войник, убил четирима инструктори от френския контингент в края на януари, платил подкуп, за да се върне в армията, от която бил дезертирал, съобщи днес американският информационен уебсайт Макклачи, цитиран от АФП.

При разпита след атентата 21-годишният Абдул Сабур разказл, че нямал документ за самоличност и подкупил един от хората, набиращи войници за армията.

В началото на април миналата година този човек ми каза да му дам пари, за да свърши работата (понеже нямах документи). Имах само 500 афгана (към 8 евро). Дадох му ги и той ме заведе в един хотел наблизо. После подготви документите, а аз поставих отпечатъци от пръстите си вместо старейшината на селото, който трябваше да потвърди самоличността ми. Взехме документите и той ме отведе в тренировъчния център, разказал младежът.

След осем месеца служба Сабур „се измъкнал”, по собствените му думи, за да отиде в Пешавар, в племенен район в Северозападен Пакистан (крепост на талибаните и главно убежище на Ал Каида), където останал „известно време”. Като се върнал в Кабул, Сабур платил 800 афгана (12 евро) на същия военен, който отново го снабдил с документи, се казва в протокола от разпита му, допълва БТА. После Сабур бил изпратен в тренировъчен център на армията в Кабул, а след това в Тагаб в североизточната провинция Каписа, която се контролира от френските военни.

На 20 януари афганистанецът откри огън срещу група военнослужещи от френския контингент, обучаващи афганистански войници, докато те били на джогинг в база Гван без оръжие и защитно облекло. Сабур уби четирима и рани 15 души, осем тях - тежко. Сред убитите бе българинът от френския Легион, Свилен Симеонов.