/ IStock
Турската журналистка Седеф Кабас бе арестувана и отведена в следствения арест в събота за "обида на президента", след като цитира поговорка по телевизията, изтълкувана като насочена към президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АФП.

"Има една много известна поговорка, която гласи, че коронованата глава става по-мъдра. Но виждаме, че не е вярно. Волът не става цар като влезе в двореца, а дворецът става обор", заяви популярната в Турция журналистка на живо в петък по канала Tele1.

Седеф Кабас публикува тази „черкезка поговорка“ също и в акаунта си в Twitter, където е следвана от близо 900 000 абонати. Арестувана през нощта на петък срещу събота в дома си в Истанбул, журналистката е била разпитана и след това задържана в следствения арест, съобщи в събота вечерта нейният адвокат Угур Пойраз.

„Заклеймявам грозните думи, насочени към нашия президент“, написа в Twitter турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл.

„Арестът на Седеф Кабас за „обида на президента“ е сериозна атака срещу свободата на изразяване“, коментира Съюзът на журналистите на Турция (TGS).

Неправителствените организации редовно осъждат нарушенията на свободата на печата в Турция, особено след опита за преврат през 2016 г., последван от ареста на десетки журналисти и закриването на няколко медии, считани за враждебни.

Турция е на 153-то място от 180 в индекса за свобода на печата на Репортери без граници (RSF) за 2021 г.
БГНЕС