Турски съд реши да преустанови съдебния процес срещу 26 граждани на Саудитска Арабия, съдени задочно за убийството на коментатора на вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги. Делото ще бъде предадено на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес. Решението бе взето въпреки предупрежденията на правозащитни групи, че прехвърлянето на делото в кралството ще доведе до прикриване на убийството, което хвърли подозрения върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Саудитецът, арестуван във Франция, заради убийството на Хашоги, не е издирваният от Турция

Решението идва в момент, когато Турция, която е в икономическа криза, се опитва да подобри сложните си отношения със Саудитска Арабия и други страни от региона. Някои медии твърдят, че Рияд е поставил като условие за подобряване на отношенията прекратяването на делото срещу саудитците. Защитници на човешките права призоваха Турция да не предава делото на Саудитска Арабия.

Като предава делото за убийство, което е извършено на нейна територия, Турция съзнателно ще изпрати делото обратно в ръцете на онези, които са отговорни за него, заяви генералният секретар на "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламард. Тя каза, че саудитската система на няколко пъти е отказала да сътрудничи с турския прокурор и е ясно, че саудитски съд не може да раздаде справедливост.

Арестуваха един от заподозрените за убийството на Джамал Хашоги

Саудитският журналист Джамал Хашоги /59 г./, сътрудник на вестник "Вашингтон пост", бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където бе отишъл да вземе документи, необходими за сватбата му с турската му годеница. Някога приближен до саудитските власти, Хашоги се превърна по-късно в техен яростен критик. Останките му така и не бяха намерени.

През 2020 г. Саудитска Арабия осъди 8 души на между 7 и 20 години затвор за убийството на Хашоги.

В Турция през юли 2020 г. започна задочен съдебен процес срещу 26 саудитски граждани, обвинени във връзка с убийството.
БТА