/ iStock/Getty Images
Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на наименованието й - Тюркийе - за международна употреба, съобщиха турски медии, цитирайки директора по комуникациите на турското президентство.

Фахреттин Алтун обясни, че кампанията "Hello Turkiye" има за цел да наложи този вариант на името. Алтун напомни, че в циркуляр, издаден на 21 декември м.г. от президента Реджеп Тайип Ердоган, се изисква използването на името Turkiye /Тюркийе/ вместо английското Turkey в надписите на стоките за износ и в комуникацията с други държави и международни организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии вече въведоха промяната. Английската версия на държавната Анадолска агенция и държавната телевизия TRT World вече използват Turkiye вместо досегашното Turkey.

Според двама турски официални източници, цитирани от информационния портал Мидъл Ийст ай /Middle East Eye/, турското правителство планира да регистрира промяната на името от международно признатото Turkey на Turkiye през следващите седмици.

Проблем би могло да представлява присъствието на диакритичния знак U с две точки в турското название, който не е част от общоприетата латиница, отбелязва сайтът. Според наблюдатели е възможно този знак да бъде сменен с обикновено U, за да се реши проблемът.

Говорител на ООН е посочил пред Мидъл Ийст ай, че постоянната мисия на Турция е влязла в контакт с Протокола на ООН, за да провери каква е процедурата за обсъждане на смяна на името на страната. Говорителят е уточнил обаче, че досега не е имало официална комуникация по въпроса.
БТА