Тръмп и Лавров
Тръмп и Лавров / БГНЕС
Животът на шпионин, внедрен от Израел в редиците на групировката "Ислямска държава", е бил поставен в опасност, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разкрил секретна информация на срещата си с руски топ дипломати миналата седмица, съобщи американската телевизия Ей Би Си.

Тръмп: Имах пълното право да споделя информация с Русия

Шпионинът предоставил информация за заговор на ИД да свали пътнически самолет, отправил се към САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп. Според представители на американските власти е възможно подобно устройство да премине незабелязано проверките на летищата, отбелязва телевизията. Информацията е била оценена като достатъчно надеждна, за да започне да се обмисля забрана за внасяне на лаптопи в пътническия салон на всички полети от Европа за САЩ.

Деликатните разузнавателни данни са били споделени със САЩ, при условие че източникът остане засекретен.

Тръмп и Лавров
БГНЕС

Москва: „Новината“ за Тръмп, Лавров и секретната информация е измислица

През 2015 г. ИД пое отговорността за взривяването на руски пътнически самолет с над 200 души на борда над Синайския полуостров, твърдейки, че бомбата е била скрита в кутия от безалкохолна напитка. Според съветника по национална сигурност към Белия дом генерал Макмастър това оправдава споделянето на информацията с руските дипломати.

"И така, това бе контекстът на разговора, в който бе напълно уместно да се сподели заплахата, станала основа за общи действия и координация", посочи генералът, цитиран от Ей Би Си.

Доналд Тръмп и Сергей Лавров
БГНЕС

БТА