Доналд Тръмп и Сергей Лавров
Доналд Тръмп и Сергей Лавров / БГНЕС
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви като "пълна глупост" публикацията на "Вашингтон пост", че Доналд Тръмп е разкрил поверителна информация пред руски представители на срещата с тях в Белия дом миналата седмица, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Тръмп: Имах пълното право да споделя информация с Русия

"За нас това не е тема. Това е поредната глупост", каза Песков пред репортери. По думите му Русия изобщо не иска "да взема отношение към тази глупост, това е пълна глупост, тук няма тема нито за потвърждение, нито за опровержение".

По-рано днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също отхвърли твърденията, че Тръмп е разкрил пред руски представители секретна информация за планирана операция на "Ислямска държава", като ги нарече "фалшива новина".

Обсъждал ли е Тръмп разузнавателна информация с руския външен министър?

"Искам да напомня, че на 11 май (ден след срещата в Белия дом - б.р.) аз предупредих: американски медии планират след два дни да съобщят "сензация" за срещата между Лавров и Тръмп. Замисълът им включваше и "разкрасяване" на "сензацията" с на по-малко "секретни" снимки от срещата, което трябваше да придаде основателност и достоверност на поредната фалшивка", написа Захарова на страницата си във Фейсбук.

Сергей Лавров и Доналд Тръмп
БГНЕС

"Но ние разрушихме тази част от плана на (тяхната) информационна кампания, като публикувахме снимките, както изискват всички закони на професионалната етика", добавя тя.

САЩ се ядосаха на Кремъл заради снимки на Тръмп и Лавров

Захарова даде съвет да не се четат американски вестници, занимаващи се с разпространението на измислени "сензации".

"Можете да ги използвате по различен начин, но не трябва да ги четете - в последно време това е не само вредно, но и опасно", писа говорителката във Фейсбук.

"Фигаро": Сирия подклажда недоверието между Москва и Вашингтон

Коментарът е в отговор на публикацията във "Вашингтон пост", в която се твърди, че Тръмп може би е споделил с Лавров и с руския посланик Сергей Кисляк строго секретна информация по време на преговорите в Белия дом.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК
БТА