Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Министърът на жилищното строителство и благоустройството на САЩ изрецитира по време на правителствено заседание в Белия дом по молба на президента Доналд Тръмп молитва към Бог, за да му благодари за "политическата победа за данъчната реформа, постигната в Конгреса", предаде Франс прес.

Малко преди окончателното гласуване на реформата от Камарата на представителите, което беше чиста формалност, републиканецът милиардер прекъсна заседанието на министрите и съветниците им, за да поиска от Бен Карсън, бивш неврохирург и адвентист, "да произнесе една хубава и солидна молитва за благодарност към Бог".

Конгресът на САЩ одобри данъчната реформа на Тръмп, той ликува

"Отче наш на небето, ние сме ти толкова признателни за възможностите и свободите, които ни предоставяш в нашата страна", започна Бен Карсън, единственият чернокож в кабинета на Тръмп, бивш кандидат за президент.

"Ние ти благодарим за президента и за членовете на кабинета, които имат смелостта да се изправят срещу насрещните ветрове, за да осигурят най-доброто бъдеще за идващите след нас. Благодарим ти за Конгреса, който откри пред нашата икономика възможност да процъфтява. . . " , продължи Бен Карсън.

"Амин" - отговори Доналд Тръмп. - "Великолепно, Бен".

"Обещах на американския народ едно голямо, красиво намаляване на данъците за Коледа и с окончателното приемане на закона те го получиха", изрази радостта си президентът след гласуването в Конгреса.

Америка на първо място: първата година на Тръмп в Белия дом

Новоприетият закон намалява данъците за бизнеса, корпорациите и предприятията от сегашните 35 на 21 процента. Сегашната ставка според Тръмп и съпартийците му прави американските компании неконкурентни на световната арена. Президентът заяви, че данъчната реформа ще позволи в страната да се върнат 4 трилиона долара, които американците държат в офшорки. Той определи това като "вливане на ракетно гориво в икономиката".

Асошиейтед прес посочва, че сред онези, които ще спечелят от реформата, е самият Доналд Тръмп и че за него и империята му за недвижими имоти приемането й е не само политически, но и финансов успех. От реформата ще се възползват муртимилионерите и мултимилиардерите, но тя създава и губещи - около 13 милиона американци се очаква да се лишат от здравни осигуровки, посочва агенцията.
БТА