/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря с новия министър-председател на Япония Йошихиде Суга, за да го поздрави за встъпването в длъжност и да обсъди бъдещето на един "свободен и отворен индо-тихоокеански" регион, който все повече се доминира от Китай.

Голяма крачка на Тръмп към преизбиране с договорите в Близкия изток

Разрастващото се военно присъствие на Пекин в региона вече сериозно тревожи някои от съседите му и Вашингтон обеща да се противопостави на териториалните претенции на Пекин в региона.

Китай е въвлечен в спорове със съседите си, включително Япония и Виетнам, заради островите в богатото на ресурси Южнокитайско море. "Двамата лидери обсъдиха в продължение на 25 минути важността да следваме нашата обща визия за свободен и отворен индо-тихоокеански регион, да продължи укрепването на Съюза между САЩ и Япония и да се работи за укрепване на глобалната икономика", се казва в изявление на Белия дом.

Байдън с критика към Тръмп

След телефонния разговор Суга каза пред журналисти, че е информирал Тръмп, че съюзът с Вашингтон е "крайъгълният камък на мира и стабилността в региона", съобщава японската агенция Киодо.

Двамата лидери обсъдиха и отговора на пандемията на коронавируса и се договориха да си сътрудничат за разработването и разпространението на ваксина и лечението на смъртоносния вирус, съобщи още японската информационна агенция.
БГНЕС