Тръмп и израелският премиер Нетаняху са много доволни от споразумението
Тръмп и израелският премиер Нетаняху са много доволни от споразумението / БГНЕС
Мирните споразумения на Израел със съдействието на САЩ с две от най-богатите арабски страни в Персийския залив - ОАЕ и Бахрейн, наистина са ново начало в Близкия изток и успех за Тръмп, единодушни са американски издания. За американския президент, който 2 месеца преди изборите има проблеми с популярността у дома, договорите са решителна стъпка към втори мандат.

Затова и церемонията за подписването на споразумения за нормализиране от отношенията на Израел с двете иначе малки арабски държави, председателствана от президента на САЩ Доналд Тръмп, е сред коментираните с положителен акцент теми във водещите американски печатни издания.

В. "Вашингтон пост", който иначе е много критичен към президента, отбелязва, че тези споразумения бележат установяване на официални отношения на еврейската държава с трета и четвърта арабска страна и са първите откакто това беше направено от Йордания през 1994 г. и от Египет през 1979 г.

Нито ОАЕ, нито Бахрейн са или са били някога във война с Израел, така че документите не са мирни договори в официалния смисъл. Но досега и двете държави от Персийския залив официално смятаха Израел за незаконен, припомня вестникът.

Изданието подчертава, че Тръмп има пълната заслуга за проправянето на пътя към тях и за насърчаването на страните да го направят. Изявление на Белия дом, цитирано от вестника, отдава успеха на "визията на Тръмп за външната политика и на проницателността му като посредник".

Но участващите в споразумението държави трябваше сами да вземат решение решат, посочи вчера Тръмп, също цитиран от "Вашингтон пост". Вестникът съобщава, че по различни поводи вчера Тръмп е заявил, че пет, шест, "седем, осем или девет" арабски държави чакат на опашката, за да се присъединят, една от тях е Оман.

Присъединяването на Бахрейн в последната минута, оповестяването за което стана с много по-малко фанфари, се разглежда като знак за одобрението на Саудитска Арабия, отбелязва "Вашингтон пост" и допълва, че малката островна монархия в Персийския залив е силно зависима от икономическите си връзки и от връзките в сферата на сигурността със саудитците и тясно координира външната си политика с Рияд.

Тръмп: Обама не знае защо е получил Нобелова награда

Освен че са исторически по естеството си, споразуменията са значими и с това, че отпращат палестинците в аут, коментира "Вашингтон пост". През последното десетилетие арабските държави от Персийския залив се доближиха до Израел с някои разширени, но до голяма степен неогласени връзки, в отговор на споделено желание да се намали иранското влияние в региона.

Коментар на в "Ню Йорк таймс" по темата е озаглавен "Любовният триъгълник, който роди близкоизточната мирна сделка на Тръмп". Авторът Томас Фридмън пише, че споразуменията са станали факт по твърде необичаен, но невероятно показателен начин.
Фактът, че нормализирането на отношенията между Израел и ОАЕ и Израел и Бахрейн беше задвижено заради досегашния провал на израелско-палестинската дипломация на администрацията на Тръмп, не намалява значимостта му, коментира авторът.

Фридмън изтъква, че от 40 години следи арабско-израелската дипломация и си има правило: в Близкия изток големите промени се случват, когато големите играчи вършат правилните неща по погрешни причини.

Правилното нещо е, че Египет и Йордания сключиха мир с Израел и прекратиха състоянието на война, но търговията, туризмът и взаимните инвестиции останаха ограничени. Израел и ОАЕ и Бахрейн нормализират отношенията си, защото искат търговия, туризъм и инвестиции, както и обмен на разузнавателни данни срещу Иран.

Тръмп за климатичните промени: Ще има захлаждане

А Саудитска Арабия очевидно благослови всичко това като позволи на израелските авиолинии ЕлАл да прелетят през саудитското въздушно пространство към и от Бахрейн и ОАЕ.

Това не е нещо, което може да се види всеки ден, отбелязва "Ню Йорк таймс". Авторът допълва, че според него, всяко нещо, което кара Близкия изток да прилича повече на Европейския съюз и по-малко на сирийската гражданска война, е добро нещо.

Той цитира и шегата, за която му разказал приятел от Дубай - там хората вече се поздравявали с "Шалом алейкум" - съчетание на "здравей" на иврит и на арабски.
Изданието пише, че ако случилото в Белия дом се бъде успешно, то ще създаде алтернативен модел за съревнование с иранския модел на постоянно противодействие, който помогна единствено за раждане на провалени държави в Ливан, Сирия, Ирак.

Вестникът прогнозира, че след тези споразумения палестинският въпрос най-вероятно ще става все повече вътрешно израелски въпрос. 2,5-те милиона палестинци на Западния бряг, изправени пред перспективата за израелски контрол, без друга обозрима алтернатива, в крайна сметка ще стигнат дотам да настояват за равни права и израелско гражданство.

И това ще бъде директна заплаха за еврейския демократичен характер на Израел по начин, който никоя арабска армия не е постигала. Това е истинското завещание на Биби Нетаняху, заключава авторът на "Ню Йорк таймс".

Ето защо, като се погледне израелско-палестинската страна на нещата, мирният план на Тръмп-Къшнър може да се окаже най-значимият мирен план, слаган някога на масата, не заради това, което се постига с него между израелци и палестинци, а заради това, което разкрива.