Президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Брюксел
Президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Брюксел / БГНЕС
Занапред НАТО трябва да отдели огромно внимание на тероризма, миграцията, заплахата от Русия, сигурността по източните ни граници. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп при откриването на паметник в новата централа на НАТО, създаден от останки от разрушените кули-близнаци на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Държавите от алианса трябва да изпълняват финансовите си задължения към организацията, 23 от 28 страни от пакта не плащат това, което би трябвало, за тяхната отбрана, това е нечестно към данъкоплатците в САЩ, добави Тръмп. В последните осем години САЩ плащат за отбрана повече, отколкото всички останали в НАТО, заяви президентът. Два процента от БВП разходи за отбрана са само минимума, необходим за борба с днешните заплахи, посочи той.
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Брюксел
БГНЕС

Ако държавите от НАТО изпълнят ангажимента си, ще бъдат много по-силни пред заплахата от тероризма. Не знам колко струва новата централа тук, не смея да питам, но е хубава, добави Тръмп.

Държавите от НАТО ще разработят планове за постигане на 2% от БВП разходи за отбрана

Той поясни, че паметникът, който открива - отломка от стоманения скелет на една от сринатите нюйоркски кули - напомня не само за понесените загуби, но и за проявената смелост впоследствие и за онова, което обединява страните от алианса. Тръмп призова за минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър и повтори, че това е дело на "нещастници". Това бе ужасно нещо, показа дълбочината на злото, лицето на терора, това бе варварско нападение срещу нашата цивилизация, добави той.
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Брюксел
БГНЕС

Молим се за близо 3000 невинни жертви, убити от терористите на 11 септември 2001 г., НАТО отговори решително и бързо със задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор, припомни президентът. Той призова терористите в нашите общества да бъдат издирени, да бъдат отстранени от обществото и да бъде направено така, че никога да не се връщат. Хиляди хора навлизат у нас от чужди страни, често не знаем кои са. Трябва да бъдем силни и внимателни, призова Тръмп.

По повод разговорите си със саудитския крал Салман Тръмп посочи, че народите могат да се обединят срещу заплахите за човечеството. За мен е чест да бъда с останалите държавни и правителствени ръководители на страните от алианса, който донесе сигурност и свобода на света, заяви Тръмп в единственото слово, което е предвидено да произнесе при посещението си в Брюксел.
 

НАТО ще се присъедини към коалицията срещу ИД

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на срещата на НАТО в Брюксел
БГНЕС

Най-голямата сила на НАТО е връзката между Европа и САЩ, коментира на церемонията генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Видяхме тази сила след нападението срещу САЩ, добави той. Столтенберг отбеляза, че ударът по Световния търговски център в Ню Йорк е станал повод за първото задействане в историята на чл. 5 от Вашингтонския договор. Стотици хиляди европейски и канадски войници повече от десетилетие служиха в Афганистан, за да не остава там място за терористите. Съпричастността осигурява свободата на нашите народи и защитава нашия начин на живот, посочи Столтенберг.

По повод откриването на втория паметник в новата централа на НАТО - парче от Берлинската стена, той отбеляза, че занапред това ще бъде знак, че свободата никога не може да бъде победена. Берлинската стена е символ на миналото, изградена да раздели Европа, да държи хората вътре, а идеите - вън. През 1989 г. стената падна с мирни протести, народни движения като "Солидарност" и с действията на много смели мъже и жени в Източна Европа, допълни генералният секретар.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че достиженията от миналото трябва да бъдат запомнени. Това парче от стената представлява историята, която беляза НАТО в десетилетията на Студената война. Можем да сриваме стените и да ги оставяме като паметник на историята. Германия никога няма да забрави приноса на НАТО за обединяването на страната, добави Меркел.
 
БТА