среща на върха на НАТО
среща на върха на НАТО / БГНЕС
До декември държавите от НАТО ще изготвят национални планове за изпълнението на целта за постигането на разходи за отбрана, равни на два процента от техния БВП до 2024 година. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след края на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.
 
Той добави, че плановете ще бъдат разгледани на министерско равнище през февруари догодина. Столтенберг поясни, че от посочените средства 20 на сто следва да бъдат за осигуряването на оборудване. Вече отбелязахме напредък, плановете трябва да включват разходите на пари, придобиването на способности, приноса към дейностите на алианса. Трябва да продължим да инвестираме в отрбаната, за да живеят народите ни в сигурност, а не просто, за да угодим на САЩ, заяви генералният секретар.
 

Тръмп: Държавите от НАТО трябва да изпълняват финансовите си задължения

среща на върха на НАТО
БГНЕС

Столтенберг допълни, че другото основно решение от срещата е свързано с присъединяването на НАТО към международната коалиция срещу "Ислямска държава". Той повтори, че не се предвижда включването в бойни действия. Приехме план за увеличаване на усилията в борбата с терористите, решихме да продължим мисията в Афганистан, както и обучението на силите за сигурност в Ирак, да открием нов отдел за обмен на разузнавателни данни, съобщи генералният секретар.

Лидерите от НАТО са обсъдили също отношенията с Русия. Те са решили да развиват силна отбрана в съчетание със смислен диалог с Москва. Лидерите са решили да се срещнат отново догодина.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп откри паметник, посветен на 11 септември 2001 г. и на чл. 5 от Вашингтонския договор. Това показва ясно обвързаността на САЩ със сигурността на съюзниците. Невъзможно е да си посветен на НАТО без чл. 5, защото НАТО съществува заради съвместната отбрана, поясни в отговор на въпроси Столтенберг.
 

среща на върха на НАТО
БГНЕС

НАТО ще се присъедини към коалицията срещу ИД

НАТО не търси конфронтация с Русия, тя е най-големият ни съсед, искаме конструктивни отношения.
Със силите за сдържане целим опазването на мира и стабилността. Събитията в Украйна показаха, че Москва е склонна да променя насилствено границите в Европа. Никой преди тези агресивни действия не възнамеряваше да изпраща бойни групи в Полша и балтийските държави. Понякога диалогът с Москва е труден, заяви Столтенберг.
БТА