/ Thinkstock/Getty Images
НАТО днес ще приеме решение да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", но без да се включва в бойни действия. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Столтенберг: НАТО не трябва да допуска нова Студена война

Той поясни, че НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията. Ще бъде разширено споделянето на разузнавателни данни между съюзниците, като днес се очаква да бъдат приети решения за обособяването в централата на НАТО на нов отдел за разузнавателен обмен и назначаването на координатор по тези въпроси.

Доналд Тръмп не изключва възможността да изтегли САЩ от НАТО

Столтенберг отбеляза, че днес предстоят разговори по два основни въпроса - споделянето на тежестта за дейността на НАТО и борбата с тероризма. Очаква се лидерите от НАТО да одобрят въвеждането на годишни национални планове за изпълнение на целта за достигане на военни разходи от два процента от БВП в държавите от алианса до 2024 година. НАТО ще оцени бъдещето на мисията в Афганистан, а до края на годината ще реши каква да бъде занапред числеността на военните от пакта в азиатската страна. Столтенберг уточни в отговор на въпрос, че не се обмисля възстановяване на участието на пакта в бойни действия в Афганистан.
 
БТА