/ ThinkStock/Getty Images
Трима журналисти днес бяха изправени пред съда във Финландия по обвинения в разкриване на държавни тайни, свързани с националната отбрана, заради предполагаемото публикуване на класифицирани документи във вестникарска статия, съобщи Асошиейтед прес.

Статията от 16 декември 2017 г. във всекидневника "Хелзингин саномат" е посветена на дейността на военно-разузнавателната агенция Финландски център за разузнавателни проучвания. Разследването на журналистите разкрило приблизителното местоположение и задачите на разузнавателно звено, което е част от отбранителните сили.

Журналистите Туомо Пиетиляйна и Лаура Халми, както и управител на вестника Кале Силфверберг, отричат да са извършвали нарушения.

Според финландската телевизия МТВ, ако журналистите бъдат признати за виновни, ги очакват присъди от до 4 години затвор. Тримата журналисти не са присъствали в Окръжния съд в Хелзинки, но имат насрочена дата за даване на показания в края на ноември, съобщи финландската медия.

Планирано вестникарско продължение на материала не е било публикувано по нареждане на главния редактор, след като първият материал предизвикал критики, съобщи МТВ, цитирана от Асошиейтед прес.

Прокурор е поискал днес премахване на онлайн версията на оригиналния материал от сайта на "Хелзингин саномат", съобщи МТВ.
БТА