Ирак
Ирак / БТА
Иракски войници и кюрдски бойци от силите "Пешмерга" влязоха в кратък сблъсък за контрол над военни постове, при което бяха убити трима души, съобщиха иракските въоръжени сили, цитирани от Асошиейтед прес.

Спорът е бил кой да контролира три освободени поста, които по-рано са били под контрола на бойци на Кюрдската работническа партия (известна със съкратеното си наименование на кюрдски език ПКК).

Сблъсъкът е признак за засилващото се напрежение между иракските въоръжени сили и кюрдските сили "Пешмерга" от полуавтономния кюрдски регион в Ирак, между които има крехък съюз.

Атакуваха иракски военни бази с американски войници

Иракският военен говорител Яхия Расул не уточни самоличността на тримата убити. Той съобщи, че при сблъсъка са ранени седем души. Расул каза още, че иракският премиер Мохамед Шия ас Судани е наредил да бъде сформирана комисия, която да разследва случилото се.

В четвъртък Кюрдската работническа партия обяви, че освобождава позициите, тъй като според нея заплахата от терористичната организация "Ислямска държава" в района намалява. ПКК контролираше тези позиции от 2014 г., по време на войната срещу "Ислямска държава". Турция често нанася удари по цели в Сирия и Ирак, за които смята, че са свързани с ПКК - кюрдска сепаратистка групировка, която Анкара смята за терористична организация.

САЩ са осуетили атака с дронове срещу военните им сили в Ирак

В същото време иракските служби за сигурност продължават да се борят със спящи клетки на "Ислямска държава", отбелязва АП.
Асен Георгиев/БТА