Масарина атака в Украйна
Масарина атака в Украйна / БГНЕС
Най-малко трима души бяха убити при руски обстрел в Украйна, след като последните няколко дни бяха белязани от масирани удари, при които загинаха и бяха ранени десетки хора, предаде Франс прес.

Руските сили по-специално са взели на прицел село Садове в Херсонска област в южната част на страната, при което е бил убит жител, чието тяло било извадено изпод отломките на дома му, се казва в съобщение в "Телеграм" на областния управител Олександър Прокудин.

Жена е била убита при бомбардировка на град Новотягинка в същата област, добави Прокудин в друго свое съобщение.

Херсонска област, където река Днепър разделя украинските и руските позиции, редовно е подлагана на руски бомбардировки след оттеглянето на силите на Москва от едноименния град през ноември 2022 г., отбелязва АФП.

Руски военни по погрешка бомбардираха свое село (ВИДЕО)

В Донецка област в източната част на страната руски ракети са поразили град Авдеевка, който е основната гореща точка на сраженията на фронта. Била е поразена жилищна сграда и един мъж е бил убит, а една жена е била ранена, каза началникът на регионалната военна администрация Вадим Филашкин.

Руските сили се опитват да обкръжат Авдеевка от месеци, посочва АФП. Той е индустриален град, в който украинските войници са разположени в укрепени позиции.

Междувременно губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че две селища в областта са били обстреляни от въоръжените сили на Украйна, предаде ТАСС. Едно от тях е било атакувано и от дрон камикадзе. Има повредени сгради, но по предварителна информация няма пострадали хора, добави Гладков.
От края на декември има ескалация на ударите, които Русия и Украйна си разменят, коментира АФП.

ООН: Ситуацията в Украйна се влошава

При руски атаки в петък в Украйна са загинали 53 души, включително 30 души в Киев, става ясно от информация от украинските служби за спешна помощ. На следващия ден при безпрецедентен украински обстрел на руския град Белгород загинаха 25 души. Вчера Русия изстреля около сто ракети и десетки дронове срещу Киев и Харков, при което бяха убити петима души. Бяха ранени общо няколкостотин души от двете страни на границата.
Владимир Арангелов/БТА