Косовският президент Хашим Тачи е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщиха от Хагския трибунал.

Специализираният прокурор в Хага повдигна обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и още 9 души за убийства и други военни престъпления, съобщава „Дойче веле“. В обвинителния акт се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и другите обвинени заподозрени са наказателно "отговорни за близо 100 убийства", според прокурорите. Групата е изправена също пред обвинения в изтезания, преследване и насилствено изтребване. Обвиненията са общо по 10 точки.

Официалните лица описаха обвинението като "резултат от продължително разследване" и добавиха, че усилията отразяват "решимостта на прокуратурата да докаже всички обвинения".

Тачи ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години. 52-годишният Тачи, подобно на много други съвременни косовски политици, изигра важна роля в събитието, изправило етническите албанци срещу сърбите в тогавашната сръбска провинция.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като получи призовка от същия съд по подозрение във военни престъпления.

Конфликтът завърши с намеса на НАТО в подкрепа на сепаратисткото движение и стартиране на 78-дневни бомбардировки срещу сръбски цели в Косово и в Сърбия.

В последвалите години военните престъпления в Косово бяха разследвани от вече несъществуващия Международен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) в Хага. Съдът вече е заменен от Специализираната камара на Косово - подкрепян от ЕС орган, създаден през 2015 г. и също базиран в Хага. Камарата се управлява от законите на Косово, но се финансира от ЕС и се състои от международни съдии и прокурори.

Именно те заявиха, че обвиненията са повдигнати през април, преди да бъдат публично разкрити днес.

Съобщението идва само дни преди лидерите на Сърбия и Косово да се срещнат във Вашингтон в събота за дългоочакван диалог. Много балкански и международни наблюдатели разглеждат срещата на върха във Вашингтон като ключова стъпка към окончателно разрешаване на конфликта. Сърбия все още не признава независимостта на Косово.