/ БГНЕС

Минути преди пристигането на Нанси Пелоси китайските държавни медии обявиха, че напреднали изтребители Су-35 пресичат Тайванския проток. В краткия доклад нямаше подробности за времето или точното място на пресичането. Малко преди това в Тайпе кацна председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Китайските военни обещаха да започнат "таргетирани военни действия" в отговор на визитата, докато напрежението между Вашингтон и Пекин се покачва, съобщи АФП.

САЩ разположиха военни кораби и самолетоносач край Тайван

„Китайското министерство на отбраната е в състояние на повишена бойна готовност и ще предприеме редица целенасочени военни операции като контрамерки и решително ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост“, заяви говорителят на министерството У Цян.

Веднага след това Министерството на отбраната на Тайван заяви, че съобщенията на китайските държавни медии за китайски изтребители Су-35, които пресичат Тайвански проток, разделящ острова от Китай, са неверни.

В изявлението си министерството заяви, че има пълна представа за дейностите в близост до Тайван и ще изпрати по подходящ начин сили в отговор на "вражески заплахи".


В същото време комитетът по външни работи на Националния комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК) заяви, че тази стъпка сериозно нарушава принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета на Китай и САЩ, както и основните норми, регулиращи международните отношения, съобщи китайската държавна медия "CGTN".

Комитетът заяви, че посещението на Пелоси е нанесло вреда и на политическите основи на китайско-американските отношения и е подкопало връзките между Китай и САЩ, и призова САЩ да прекратят всички форми на официални контакти с Тайван, както са обещали.

"Съединените щати... постоянно изопачават, замъгляват и изкривяват принципа "Един Китай"," се казва в изявление на външното министерство на Пекин, след като самолетът на Пелоси кацна в Тайван, съобщи АФП. "Тези ходове, подобно на игра с огъня, са изключително опасни. Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него.“


Тайванските въоръжени сили повишават равнището си на бойна готовност

Моменти след кацането си, най-високопоставеният американски законодател заяви, "Посещението на нашата делегация от Конгреса в Тайван е в чест на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя динамичната демокрация на Тайван".

БГНЕС