/ ThinkStock/Getty Images
Възход на безсървърния пренос
Въпреки че e технологията, която в най-голяма степен е трансформирала високите технологии в настоящото им поколение, публичните облачни услуги и цялата им прилежаща гъвкавост все още не са преминали 50-процентния праг на внедряване, съобщават от СофтУни.

Според наблюдателите на пазара обаче, през 2018 г. внедряването на облачните услуги ще се разшири, надхвърляйки 50-процентния праг, а самите услуги ще продължат радикално да променят начина, по който компаниите се съревновават за клиентите.

Навлизането на безсървърния пренос на данни е една от най-бурно навлизащите технологии.

Възход на безсървърния пренос

Безсървърният пренос не е новост в IT сферата, но до този момент оставаше встрани от главните събития. Според Mark Baker безсървърният пренос на данни предоставя възможност на бизнеса да изгражда и поддържа приложения без да се налага да се тревожи за поддръжка на собствени или наем на външни сървъри. Разбира се, безсървърният пренос има своите недостатъци и рискове.

„Проблемът е в това, че използването на продукти на трети страни, като AWS Lambda, които спомагат за по-бързото разработване на дадени функции, то те (продуктите – бел. ред) далеч не са подходящи за всеки на този етап. Възприемането на безсървърния пренос на данни изисква много различен подход на мислене, дори на ниво „софтуерен инженер“. Вие трябва да аутсорснете цели парчета от вашата инфраструктура, дори всичко, освен вашето приложение“ – допълва той по отношение на безсървърния пренос.