/ Gulliver/Getty Images
Режисьорът Куентин Тарантино разкритикува „Жокера“ на колегата си Тод Филипс, като го определи като „малко монотонен“, според Movieweb. Изпълнителят на главната роля Хоакин Финикс взе Оскар за сметка на Леонардо ди Каприо от лентата на Тарантино „Имало едно време в Холивуд“.

"Това е светът, в който живеем сега - вземат се великите филми от 70-те години и се превръщат в артефакти на поп културата. “Шофьор на такси” е превърнат в “Жокера“, а “Апокалипсис сега” - в “Към звездите", сравни Тарантино.

Все пак той призна, че оценява сцената в токшоуто, когато Жокерът идва в шоуто на водещия Мъри Франклин (Робърт де Ниро).
 

"Това не е просто вълнуваща сцена, режисьорът обърква публиката, защото Жокерът е истински прихопат. Персонажът на Робърт де Ниро не е филмов злодей. Той прилича на мерзавец, но не повече от Дейвид Летърман. Той е просто комик, човек от токшоу, и не заслужава да умре“, смята режисьорът.

Според Тарантино, гледайки сцената, публиката иска смъртта на Мъри. "А ако Жокера не го беше убил? Ще се ядосате - те накараха хората от публиката да мислят като психопати“, изтъква режисьорът на „Криминале“.

“Жокера“ бе номиниран за 12 награди Оскар, но спечели само 2 – за Най-добър актьор в главна роля (Хоакин Финикс) и за най-добра музика (Хилдур Гуднадутир).

В съперничеството с "Жокера" за филма на Тарантино „Имало едно време в Холивуд“ остана утешителната награда за Брад Пит, спечелил първи Оскар в кариерата си за най-добра второстепенна роля.

Превод и редакция: DarikNew