/ БГНЕС
Афганистанските, международните и талибанските сили ще съблюдават седемдневен период на намалено насилие в Афганистан, започващ в полунощ местно време, заявиха в петък афгански служител и талибански лидери, предава Reuters.

Споразумението беше постигнато по време на продължителните преговори между представители на САЩ и талибаните, които започнаха в Катар през 2018 г. и може да доведе до изтегляне на американски войски от Афганистан, казаха те.

Поне 23 афганистански военни бяха убити от талибаните, влезли в редиците на армията

„Въз основа на плана намаляването на насилието между талибаните и международните и афганистанските сили за сигурност ще започне примирие за една седмица“, заяви пред Ройтерс говорителят на съветника по национална сигурност в Афганистан Джавид Файсал.

„Надяваме се той да бъде удължен за по-дълго време и да отвори пътя за прекратяване на огъня и вътрешноафгански разговори“, добави той.

Афганистанските войски убиха 40 талибани, включително двама лидери

Трима висши лидери на талибаните - двама в Доха и един в Афганистан, също потвърдиха за Ройтерс, че са се договорили за намаляване на насилието в Афганистан за седем дни, започващи в петък вечерта. И тримата говориха при условие на анонимност. Очаква се талибаните да обявят официално новината по-късно в петък.
Агенция "Фокус"