/ Gulliver/Getty Images
Операцията е станала с помощта на американски военни части
Афганистански войски, подкрепени от американски части, убиха двама талибански лидери и най-малко 38 талибански бойци с въздушни удари в северната и западната част на страната, предаде Ройтерс.

Осъществените в събота операции са имали за цел да осуетят планирани атаки на талибаните над афганистански сили, заяви в Кабул високопоставен представител на силите за сигурност. Той добави, че сраженията са се ожесточили след пропадането на преговорите между талибаните и САЩ.

Тръмп: Преговорите между САЩ и талибаните са „мъртви“


В изявление на министерството на отбраната се казва, че талибанският "губернатор" на северната провинция Саманган Маулауи Нурудин е сред убитите в тези въздушни удари. С него били убити и четирима талибански бойци. Говорител на талибаните обаче отрече Нурудин да е бил убит.

Силна експлозия разтърси Кабул (СНИМКИ)


Другият талибански водач, за чиято смърт съобщава Кабул, е "губернаторът" на окръг Анар Дара в западната провинция Фарах молла Сайед Азим. С него били убити 34 талибански бойци.
Говорител на афганистанското вътрешно министерство заяви, че около 100 000 души от силите за сигурност ще охраняват реда на президентските избори на 28 септември, предаде АП.

Около 72 000 души от силите на реда ще дежурят около разположените в страната 4942 избирателни секции, а други 30 000 ще стоят в готовност да се включат.
БТА