Китай не спира да нарушава въздушното пространство на Тайван
Китай не спира да нарушава въздушното пространство на Тайван / БГНЕС
Тайфунът "Геми" достигна Тайван и това наложи отлагането на авиацоинните военни учения по източното крайбрежие на страната, които бяха планирани за днес, предаде АП.

Въпреки това военноморските и сухопътните учения ще бъдат проведени в други части на острова, който има демократично управление и към който Китай има териториални претенции. 

Военновъздушните сили на страната съобщиха за отмяната, като се позоваха на тежките климатични условия. Според националната метеорологична служба тайфунът се насочва на запад към Китай, след като предизвика наводнения по източното крайбрежие на Тайван.

Не се съобщава за щети в големи градове като Гаосюн, Тайнан, Тайчжун и столицата Тайпе. Говорител на армията каза, че годишните учения ще продължат, но с промени, за да се гарантира безопасността на персонала и оборудването, а някои морски и въздушни учения ще бъдат променени поради метеорологичните условия. 

Тазгодишните учения се провеждат след избирането на Уилям Лай за президент, който продължава почти десетилетното управление на Демократичната прогресивна партия. Партията отхвърля исканията на Пекин да признае Тайван за китайска територия. 

Тайванската армия дълго време разчиташе на подкрепата на САЩ, но през последните години съживи местната си оръжейна индустрия, произвеждайки подводници и учебни самолети, които допълват модернизираните оръжейни системи, закупени от чужбина, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня



 
Анелия Пенкова/БТА