Тадич не изключи възможността за компромис по въпроса за Косово
Тадич не изключи възможността за компромис по въпроса за Косово / netinfo

Сръбският президент Борис Тадич на днешната си среща с лидерите на Европейския съюз в Брюксел заяви, че не е съгласен с предоставянето на независимост на Косово, но на изключи възможността за компромис.

“Не приемаме (плана за) независимо Косово”, заяви Тадич на пресконференция. Същевременно сръбският президент отбеляза, че не си струва “да бъде подценявана способността на Белград да постигне компромис” за уреждането на проблема с Косово, но подчерта, че “компромисът не означава независимост”.

Днес в Брюксел върховният комисар на ЕС за външна политика и политиката на сигурност Хавиер Солана и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обсъдиха с Тадич проблемите на урегулирането в Косово. По думите на прессекретаря на Солана Кристина Галах пред лидерите на ЕС стои задачата да намерят “съгласувано решение” за Сърбия, ръководството на етническите албанци в Косово и за останалите играчи на международното поле – Русия и САЩ.

“Трябва да разберем, че позициите (на страните) остават различни”, отбеляза тя, подчертавайки, че проблемът за уреждането на проблема с Косово е “въпрос номер едно в приоритетите на външната политика на ЕС заради влиянието му върху стабилността”.