Тачи не обяви кога Косово ще бъде независимо
Тачи не обяви кога Косово ще бъде независимо / netinfo

На пресконференция в Прищина косовският премиер Хашим Тачи съобщи, че датата на независимостта на бившата югославска провинция ще бъде обявена, когато настъпи моментът за това.

По-рано Франс прес предаде, че загрижен да получи бързо признаване, Тачи на няколко пъти е заявил, че процесът за обявяване на независимостта е бил „координиран“ с Вашингтон и Европейския съюз.

Часове преди пресконференцията в Прищина, в Белград преизбраният президент на Сърбия Борис Тадич положи клетва в Скупщината на Сърбия и встъпи във втория си петгодишен мандат. Тадич се закле, че ще посвети всичките си сили на запазването на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително Косово като нейна съставна част. На тържественото заседание присъстваха премиерът Воислав Кощуница, членовете на кабинета, представители на армията на Сърбия, на Върховния и Конституционния съд, на религиозните общности и на дипломатическия корпус.

След извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН посветено на Косово, Сърбия и Русия категорично заявиха, че никога няма да приемат независимост на Косово. Ротационният председател на заседанието Рикардо Ариас заяви, че не е взето никакво решение и че всички страни членки остават на досегашните си позиции. Мнозинството страни членки смятат, че въпросът за Косово вече не бива да се разглежда от Съвета за сигурност, а от Европейския съюз.