Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / iStock/Getty Images
Над една трета от възрастните в Европейския съюз не спортуват достатъчно - тенденция, която се задълбочава от пандемията от COVID-19, донесла неблагоприятни последици за здравето, се посочва в доклад, публикуван в петък от Световната здравна организация (СЗО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), информира АФП.

През 2016 г. 35,4% от възрастните в 27-те държави - членки на ЕС, са били недостатъчно активни според критериите, формулирани от СЗО, които изискват 150 минути физическа активност с умерена интензивност седмично.

Според същия доклад, публикуван от СЗО и ОИСР, почти половината от възрастните европейци (45%) съобщават, че никога не са правили физически упражнения и не са спортували.

60 минути за здраве

Ниското ниво на физическа активност е характерно и за подрастващите, особено за момичетата: само 17,6% от момчетата и 9,6% от момичетата декларират, че спазват препоръката на СЗО за поне един час умерена или интензивна физическа активност на ден.

Ситуацията не се подобрява с възрастта: само една четвърт от възрастните над 55 години практикуват спорт или се упражняват поне веднъж седмично.

Жените също са по-малко активни от мъжете. Разликата между половете е очевидна за възрастовата група 15-24 години: 73% от мъжете спортуват или се упражняват поне веднъж седмично, докато при жените този процент е едва 58.

СЗО удължи глобалната извънредна ситуация заради коронавируса

Социално-икономическото положение също оказва известно влияние. Само 24% от хората, които се смятат за представители на работническата класа, твърдят, че спортуват поне веднъж седмично, в сравнение с 51% от хората, които се смятат за по-заможни в социалната категория.

Пандемията от COVID-19 е влошила още повече тази ситуация: въпреки че локдауните накараха някои от възрастните да спортуват повече, обратната ситуация е много по-често срещана. Повече от половината европейци са намалили физическата си активност, а само 7% от тях планират да спортуват повече след края на пандемията, посочват авторите на доклада.

СЗО настоява за незабавни действия след смъртни случаи от детски сиропи против кашлица

Ако всички спазваха нивата на физическа активност, препоръчани от СЗО, всяка година биха могли да бъдат избегнати повече от 10 000 случая на преждевременна смърт, регистрирани при хора на възраст между 30 и 70 години. Средната продължителност на живота би се увеличила с поне 7,5 месеца за хората, които в момента са недостатъчно активни, твърдят авторите на доклада.

Освен това държавите-членки на ЕС ще спестят 0,6% от бюджетите си за здравеопазване, допълват авторите на доклада.
БГНЕС