Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание за Хаити
Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание за Хаити / cнимки: Reuters

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на заседание в понеделник по инициатива на Мексико, за да разгледа ситуацията в Хаити, където размерът на бедствието, причинено от земетресението, налага международно присъствие под координацията на ООН, съобщи вчера мексиканското министерство на външните работи. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който ще пристигне в Хаити днес, ще присъства на заседанието. Мексико е непостоянен член на Съвета за сигурност, посочва АФП.

ООН съобщи, че тялото на шефа на мисията в Хаити Хеди Анаби е било открито в развалините на представителството в Порт-о-Пренс, която рухна при земетресението. Генералният секретар на организацията Бан Ки Мун добави, че телата на заместника на Анаби - Луиш Карлуш да Коща, и на полицейския комисар Дъг Коутс, също са намерени. В комюнике, разпространено вчера, генералният секретар на ООН изтъкна, че Анаби, дипломат от Тунис, бе "истински гражданин на света" и "лицето на миротворческите усилия на ООН". Коутс, офицер от Кралската конна полиция на Канада, бе дългогодишен авторитетен член на международната правоохранителна общност, се казва в комюникето, цитирано от БТА.

Междувременно държавният секретар Хилари Клинтън увери гражданите на Хаити, че САЩ ще продължат да работят заедно с тяхното правителство и ООН, за да стане страната им по-силна и хубава след бедствието. Ние сме тук по покана на вашето правителство.

Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание за Хаити
netinfo

„Ще бъдем тук днес, утре и в бъдеще. Вие преживяхте тежко изпитание, но аз вярвам, че страната ви ще се възроди още по-силна и по-добра в бъдеще", каза тя, обръщайки се директно към народа на Хаити, на пресконференция на летището в столицата, където се срещна с президента Рене Превал. По време на краткото си посещение Клинтън не предприе пътуване извън летището в Порт-о-Пренс, за да спести използването на автомобили и други ресурси, необходими за раздаване на вода, храна и друга спешна
помощ.

Срещата с президента се състоя на открито в палатка, тъй като сградата на аерогарата не е безопасна. Клинтън пристигна с транспортен самолет на бреговата охрана на САЩ, натоварен с храна и вода и санитарни материали, и отпътува с друг самолет за хуманитарна помощ заедно с 50 евакуирани американци за Кингстън, Ямайка. 22-ма от тях ще продължат с нея за Вашингтон.