/ iStock/Getty Images
Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция на САЩ, подкрепяща споразуменията между САЩ и радикалното движение на талибаните, съобщава РИА Новости.

По-рано на церемония в Катар, САЩ и талибаните подписаха първото мирно споразумение след повече от 18 години война, което предвижда изтеглянето на чужди войски от Афганистан след 14 месеца и началото на диалог през март след сделката за размяна на затворници. САЩ обещаха да намалят броя на войските си в страната до 8,6 хиляди. Държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ са уверени, че ръководителите на талибаните правят всичко възможно, за да се финализира сделката.

САЩ започнаха да изтеглят войските си от Афганистан

Според проекторезолюцията, Съветът за сигурност приветства стъпките към прекратяване на войната, началото на вътрешно-афганистански преговори, които станаха възможни благодарение на Съвместната декларация на САЩ и Ислямска република Афганистан, както и на споразумението между САЩ и талибаните.

Както бе отбелязано в текста, Съветът за сигурност на ООН призовава правителството на Афганистан и талибаните да предприемат допълнителни мерки за изграждане на доверие в знак на добра воля, за да създадат условия, благоприятни за бързия старт и успеха на вътрешно-афганските преговори и установяването на траен мир. Това включва намаляване на нивото на насилие, както и освобождаване на затворници.

В Афганистан се подготвят за следващите стъпки в мирните преговори с талибаните

Съветът за сигурност призовава всички държави да предоставят всестранна подкрепа за успешното приключване на преговорите за всеобхватно и устойчиво мирно споразумение, което ще сложи край на войната, се казва в текста.
БГНЕС