Съветник на Малики призова за федерално решение за Ирак
Съветник на Малики призова за федерално решение за Ирак / netinfo

Али Алауи, съветник на иракския министър-председател Нури ал Малики, призова Вашингтон да възприеме "федералното решение" за Ирак, за да се сложи край на нестабилността в страната, предаде Франс прес.

"В сегашния си вид иракската държава е принципно нестабилна", заяви Алауи на пресконференция по случай издаването на неговата книга "Окупацията на Ирак: да спечелиш войната и да загубиш мира".

"Държавната машина в Ирак е прекалено примитивна и прекалено корумпирана, за да може да управлява страната", посочва Алауи в книгата си. Според него "идеята, че Ирак, като държавно устройство, може да просъществува без насилие и нестабилност, трябва да бъде изоставена".

Затова, смята той, "регионалното решение е като че ли единственото възможно. Новите регионални власти трябва да разполагат със съответната власт и ресурси. Федералните институции трябва да действат като арбитър между регионите".

Поддържането на сигурността трябва да се децентрализира и да се прехвърли върху регионалните власти - и това положение трябва да се запази, докато не бъде възстановено доверието между общностите, подчертава Алауи. "Време е САЩ да направят завой на 180 градуса. Трябва да се признае, че военното решение не е достатъчно", твърди иракският политик.

"Първопричина за онова, което става сега, е монументалното невежество на онези във Вашингтон, които настояваха още през 2002 г. за война без да имат каквато и да било представа за реалното състояние на нещата в Ирак. По-интуитивните усещаха, че интервенцията в Ирак ще отвори пукнатините в иракското общество", гласи пасаж от книгата на Алауи, цитиран от Асошиейтед прес.

Али Алауи е шиит, бивш министър на финансите, на отбраната и на търговията на Ирак след 2003 г. Член на е шиитска политическа организация, но в книгата му липсват партийни пристрастия, отбелязва АП.