Разказ от първо лице на сънародничката ни Юлияна Антонова – Мурата как Япония "озаптява" коронакризата
Днес в рубриката „Гласът на Dariknews” разговаряме с Юлияна Антонова – Мурата – дългогодишен дипломат и писател. Тя от години живее в Япония и е автор на две книги -  "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония".

Тя разказва как една толкова дисциплинирана нация се справя с коронакризата. По думите й на практика мерки и забрани няма, но няма и паника в обществото. Маските не са задължителни никъде, но 95% от хората ги носят.

В същото време броят на заразените не е голям и само 0,27% са смъртните случаи. Към момента и здравната система не е пренатоварена.

Япония и коронавируса

„През ранната пролет бе казано, че трябва да се носят маски, да се спазва дистанция и хигиена и това допринесе вирусът да бъде „озаптен“. В един момент вирусът отшумява, после започва да действа. Тоест падаме под 100 заболели, на другия ден заболелите са над 100 или 200 в Токио. Не може да се определи точно причината, затова веднъж са казани мерките и хората ги спазват“, разказва Юлияна Антонова – Мурата.

„Когато се определи даден клъстер, се действа така, че да може да бъдат изолирани хората. Имаше случаи на заболели хора в старчески дом и доста възрастни хора починаха. Тогава се даде разпореждане всички да бъдат изолирани и да няма посещения от близките. Друг голям клъстер са нощните заведения и баровете, и ако това продължи, може би в бъдеще, тези заведения ще започнат да работят с намалено работно време, а не до зори. Така се предполага, че вирусът ще може да бъде озаптен или намален“, добавя тя.

„Сред хората нито веднъж не е имало паника, не се коментира излишно, приеха, че такъв момент от живота съществува, че има такъв вирус, всички за наясно – от най-малките деца, първолаците, до най-възрастните хора, и всички са с маски. Разбира се, може и да се намери някой без маска, но никой няма да отиде да го спре, да му направи забележка, да го глоби“, подчертава Юлияна Антонова – Мурата.

На улицата - майки разговарят и на лицата им маски, момиченцето е на 4 годинки - то също.
На улицата - майки разговарят и на лицата им маски, момиченцето е на 4 годинки - то също. Снимка: Юлияна Антонова-Мурата

Япония без туристи

В Япония не e обявявано извънредно положение, казва още писателката.

В Япония имаше т. нар меко извънредно положение. Бяха прекратени всякакви туристически пътувания, но от 1 април 2021 ще бъдат отворени границите за туристи. От първи ноември ще се разрешават посещенията на бизнесмени от региона за 3 дни.

Когато говорим за хигиена - всичко и навсякъде в Токио е чистота. Ето как се чисти в детайли.
Когато говорим за хигиена - всичко и навсякъде в Токио е чистота. Ето как се чисти “в детайли”. Снимка: Юлияна Антонова-Мурата


Тестване и лечение

„В Япония не се правят много тестове. Ако случайно някой е неразположен, следи себе си внимателно. Ако започне хрема и бърза умора, няма апетит или губи вкусови качества, или има температура, тогава съмнението е силно, че има Ковид-19. Обажда се в близката клиника или болница, отива там, през страничния вход, с маска, и го завеждат за допълнителен тест. Ако има Ковид, му се дават лекарства, но не го задържат в болница. Ако има други заболявания или е много възрастен, може да се отдели място за него в болница“, обяснява Юлияна Антонова – Мурата.

Както в САЩ и Европа, и там лекуват с Ремдесевир и антибиотици, но и с ново лекарство, което съвсем скоро е получило разрешение. Разработката на ваксината обаче е спряна.

„На пазара бе пуснато лекарството Авиган, разработено от Фуджи. За дни болестта се овладява, казват, че няма странични действия, но всичко е относително“, уточнява тя.

От 1 ноември на международното летище в Токио ще бъде сложен и специален уред, който ще отчита дали човек има коронавирус или не, като това ще става ясно до час.

Учени са изобретили и уред, който представлява тръба, и чрез дишане и издишване може да се определи за 5-7 мин. дали някой има коронавирус, разказа още Юлияна Антонова – Мурата.

Пощенски служител. Всички работят с маски, въпреки че има дистанция от метър и половина и фино стъкло.
Пощенски служител. Всички работят с маски, въпреки че има дистанция от метър и половина и фино стъкло. Снимка: Юлияна Антонова-Мурата


Маските не са задължителни, но 95% от хората ги носят

„Маските не са били никога задължителни, нито през зимата, нито през пролетта. Няма глоби. Ако желаеш – носиш маска, ако не желаеш – не носиш. Но желаещите са над 95%. Защо е важно да се носи маската - тя е средство да предпазиш другия човек“, посочва тя.

Япония Юлияна Антонова Мурата
Снимка: Юлияна Антонова-Мурата


„Много спорят, че маската не предпазва. Но тук е важно психическото състояние на човека. Не може един човек, който има слаба имунна система, който страда от странично заболяване, да стои в метрото и точно до него да стои човек без маска. Той се чувства дискомфортно. Маската е и за това да създадем онзи минимален комфорт, за да не се пита човек „дали този до него случайно е болен“, добавя писателката.

Метрото, единствената без маска е чужденка. Никой не я поглежда, не й казва нищо.
Метрото, единствената без маска е чужденка. Никой не я поглежда, не й казва нищо. Снимка: Юлияна Антонова-Мурата


Дисциплина и съвестност

„Тук хората са много съвестни. Ако човек има симптоми, той няма да си позволи да тръгне на работа или да излезе на улицата, или да отиде в заведение. Как да се пазим – маската, дистанцията и хигиената. Казано е как и не се повтаря, всички сме го чули, включително и децата“, завършва Юлияна Антонова – Мурата.

Рожден ден - и на празника майката (снаха ми) Такако сан и малкият Джейми не свалиха маските си заради гостите - да са спокойни, че няма да бъдат заразени евентуално.
Рожден ден - и на празника майката (снаха ми) Такако сан и малкият Джейми не свалиха маските си заради гостите - да са спокойни, че няма да бъдат заразени евентуално. Снимка: Юлияна Антонова-Мурата

На плажа служители разравят пясъка, а под него остават клиентите. Температурата от горещата вода под пясъка е 41.1 градуса и има лечебни качества. Те са през целия ден с маски.
На плажа служители разравят пясъка, а под него остават клиентите. Температурата от горещата вода под пясъка е 41.1 градуса и има лечебни качества. Те са през целия ден с маски. Снимка: Юлияна Антонова-Мурата