Сърбия предлага наблюдавана автономия за Косово
Сърбия предлага наблюдавана автономия за Косово / снимка: БГНЕС
Мисията на Съвета за сигурност на ООН, чиято цел е преди обсъждането на бъдещия статут на Косово да провери ситуацията на място, разговаря вчера в Белград със сръбските държавни ръководители, пише сръбският вестник “Политика”.

Членовете на мисията начело с белгийския посланик в ООН Йохан Вербеке, се срещнаха с премиера на Сърбия Воислав Кощуница, с президента Борис Тадич, с представители на неправителствени организации и на парламентарно представените партии.

Пред членовете на мисията Кощуница заяви, че Сърбия предлага за Косово наблюдавана автономия като решение, което не затваря възможностите, заяви съветникът на премиера Александър Симич.

Той посочи, че евентуално приемане на предложението на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за наблюдавана независимост на Косово ще означава нарушение на международното право и на хартата на ООН. Симич допълни, че такова решение ще премахне всяка друга възможност, защото това е опция, която след това няма да може да бъде променена, пише БГНЕС.

На срещата Кощуница е говорил за действителното положение в Косово и е представил убедителни данни, които илюстрират как не се спазва резолюция 1244 на Съвета за сигурност, приета през 1999 г., каза Слободан Самарджич, съветник на сръбския премиер.

Кощуница е говорил също така за останалите в Косово сърби, многобройните отвличания, убийства, ограниченото движение, разрушаването на жилищни сгради, църкви и изобщо на сръбското духовно наследство. На срещата си с мисията на ООН президентът на Сърбия Борис Тадич е заявил, че за Сърбия е неприемлива независимост на Косово, както е неприемлив и планът на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, който не е резултат на компромис. “За Косово ние предлагаме пълна автономия в Сърбия, в рамките на която трябва да се намери решение, приемливо и за двете страни”, е заявил Тадич.