Сърбия е готова на компромис за Косово, ако процесът мине през СС на ООН
Сърбия е готова на компромис за Косово, ако процесът мине през СС на ООН / netinfo
Сръбският президент Борис Тадич благодари на Русия за подкрепата по въпроса за статута на Косово и потвърди, че Белград няма да се откаже от защитата на териториалната си цялост, съобщава ИТАР-ТАСС.

По думите на сръбския премиер страната му е готова на компромиси, но само ако процесът преминава през Съвета за сигурност на ООН, пише БГНЕС. "Сърбия никога няма да се откаже от законното си право върху Косово и Метохия. Сърбия никога няма да се откаже от защитата на своята териториална цялост чрез мирна политика, на дипломацията, на изграждане на взаимно разбиране", потвърди Тадич позицията на сръбското държавно ръководство.

"Сърбия и днес е готова да стигне до компромис за бъдещия статут на Косово, но се придържа последователно към позицията, че целият процес, който ще определи статута на Косово и Метохия, трябва да премине през Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации", отбеляза той. "Това се отнася и до бъдещия статут на всички мисии, които евентуално бъдат изпратени в Косово и Метохия с мироопазваща цел", каза сръбският президент.