Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сърбия ще въведе отново полицейски час този петък, след като страната се бори с тревожен втори пик на заразени с коронавируса, съобщи президентът Александър Вучич.

Решението дойде след като бяха регистрирани 13 смъртни случая през последните 24 часа, което е рекорд за Сърбия, която е регистрирала повече от 16 700 инфекции сред население от около седем милиона.

Сърбия въвежда нови мерки срещу коронавируса

"От петък предстои дълъг комендантски час, който ще завърши в понеделник", заяви президентът на пресконференция.

„Правителственият кризисен екип, който отговаря за овладяването на пандемията, ще реши дали мярката ще се приложи в цялата страна или само за столицата Белград”, каза той.
Новата вълна от случаи идва след като страната бързо отмени своите мерки за блокиране, за да позволи спортни събития и провеждането на национални избори през юни.

Оттогава ежедневните инфекции нараснаха до над 300 ежедневно.

„Здравната система на страната сега е затрупана с близо 4000 пациенти с коронавирус. Никой не може да издържи на тези числа. Не искаме да убиваме нашите лекари", заяви Вучич.

В страните на Балканите сега се наблюдава крачка назад в овладяването на пандемията след първоначален успех в преодоляването на техните огнища на COVID-19.
БГНЕС